A házépítés lépései

Otthonteremtés lépésről lépésre

Először megszületik a vágy, hogy legyen egy kényelmes, minden igényt kielégítő otthonunk. Aztán elkezdünk álmodozni, hogy milyen színű legyen a tető, milyen legyen a bejárati ajtó. Később inspirációs képeket gyűjtünk, majd megépítjük a nekünk tetsző családi házat. De jó is lenne, ha ilyen egyszerű lenne a képlet! De ennél azért egy picit bonyolultabb a dolog. A következőkben sorra vesszük azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a végén elégedetten dőlhessünk hátra új otthonunkban.

1. Minden a megfelelő teleknél kezdődik

A telek kiválasztásánál természetes igény lehet a szép kilátás és a jó elhelyezkedés. Azonban a FUTURA építési technológia alkalmazásának egyik lényeges kérdése az építési telek adottsága. Fontos a kamionnal való megközelíthetősége, az elhelyezkedése, a dőlésszöge, a talaj- és domborzati viszonyai, ezek ugyanis kijelölik, hogy az adott építési területen megvalósítható-e (vagy csak többletköltséggel) a FUTURA készházunk.

Ezen túlmenően a helyi önkormányzatnál tájékozódhatunk arról, hogy a jövőben milyen nagyszabású fejlesztéseket terveznek az adott környékre (pl. ipari park létesül a szomszédunkban), így számos majdani kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

A FUTURA Bau díjmentesen vállalja, hogy még ajánlatadás előtt átvizsgálja a szóban forgó területet. Ehhez csak a telek pontos címére és helyrajzi számára van szükségünk. Sőt, akár az Ön által megadott adatok alapján a megfelelő telket is felkutatják Önnek szerződött szakembereink és partnereink, teljesen díjmentesen.


2. Öntsük formába terveinket!

A legtöbben, mire eddig a fázishoz elérkeznek, már pontosan tudják, hogy mit szeretnének: hány szobás, mekkora hasznos területű, milyen elrendezésű házban gondolkodnak. Típusterveink ezeket a paramétereket foglalják vizualizált formába. Itt minden fontos információ megtalálható az adott típusról az alaprajztól a helyiségek számán át a nyílászárókig és a melléképületekig bezárólag. Amennyiben további változtatásra van szükség, hogy igényeinek még inkább megfeleljen a FUTURA családi ház, úgy arra is van lehetőség, hogy a terveket még inkább az igényeire szabjuk.


3. Türelemjáték – építési engedély

Igen, tudjuk, hogy mindenki azt szeretné, ha a kiválasztott otthon már holnap ott állna a kiválasztott helyszínen, erre azonban csak a mesebeli dzsinn képes. Addig, míg megvalósul a megálmodott családi otthon, egy kis türelemjátékra lesz szükség, mivel az építési engedélyhez szükséges valamennyi dokumentum beszerzése időbe telhet. Ezzel érdemes még az építés előtt kalkulálni és megérdeklődni az illetékes közmű szolgáltatóktól és hatóságoktól, hogy idő tekintetében mire kell számítanunk. Az építés megkezdéséhez ugyanis érvényes építési engedéllyel és a lépéseket részletesen leíró tervdokumentációval kell rendelkeznünk. Az építési hatóság engedélye tartalmazza, hogy az adott területre mekkora, milyen elhelyezésű épület építhető, továbbá a közművekre csatlakozás mikéntjét is megszabja.


4. Víz, gáz, villany, csatorna

Egy családi otthon manapság már elképzelhetetlen közművek nélkül. Ezért a legszerencsésebbnek az a helyzet mondható, amikor a kiválasztott telek közvetlen közelében vagy akár már a telken belül megtalálhatóak a közművek. Amennyiben a közművek távolabb találhatóak az építési területünktől, csak ráfordítással valósítható meg az otthon közművekre való rácsatlakoztatása. Ezzel azonban már a tervezés szakaszában célszerű számolni.


5. Hurrá! Építkezünk!

Eddig lényegében csak “papíron” volt családi otthonunk. A látványos rész azonban most következik. Elsőként az építési terület előkészítése lesz a feladat. Ebben a fázisban jelennek meg a földmérők (geodéták) a telkünkön, akik kitűzik a telekhatárokat, az így kijelölt területet pedig körbekerítik.

Az építkezés talajmunkákkal kezdődik, azaz eltávolítják a növényzetet és a földmunkagépekkel egy egyenletes felszínt hoznak létre. Talán mondani sem kell, már ebben a stádiumban is az építési terv lesz a legfőbb iránymutató, hiszen ez határozza meg a későbbiekben, hogy hol építsük fel a házat, hogyan célszerű a közművekre rácsatlakozni.


6. Alapkérdés

Az előző lépésnél már említettük a földmérők szerepét. A földmérő lesz ugyanis az, aki kijelöli a ház sarokpontjait, azaz a végleges méretét. Ennél a pontnál mutatkozik meg, hogy az eddig csak a tervekben szereplő épület mekkora is lesz a valóságban. A ház sarokpontjait ekkor vékony acél pálcákkal jelölik ki – innen az elnevezés: kitűzés. Hogy még jobban láthatóvá váljon, hogy hol helyezkedik majd el a ház a külső falszerkezete, általában deszkákból vagy zsaluzó elemekből kiépítik az épület külső határait. Nemcsak a hosszúságokat, de egy zsinórállvány segítségével az alaptest magasságát is rögzítik ebben az etapban.

Az alap megépítése annak mélyítésével és az oldalsó sávok kialakításával kezdődik. Itt nagyon lényeges, hogy milyenek a terepviszonyok, hiszen egy lejtős telek esetében ezzel is számolni kell.

Ennél a pontnál az utolsó lépés magának a beton alapnak a megvalósítása. Természetesen mielőtt a betonkeverőket beindítanánk, egy utolsó méréssel még ellenőrizzük az alap mélységét és a közművezetékeket és szigetleljük az alapot. Az alap körültekintő szigetelése lényeges pont, ezzel vesszük ugyanis elejét a ház vizesedésének. Következhet az alapgödör betonnal való feltöltése (peremig), végezetül a betontükör elsimítása, buborékmentesítése.

Az egyszintes FUTURA készházaknál általában nincs szükség sávalapra, elegendő a költségtakarékosabb lemezalap.


7. Falak emelkednek

A munka ezen szakaszában elszakadunk a talajtól és elkezdődik a falak felhúzása. Mivel a FUTURA technológiával nincs szükség kisméretű falazóelemekre (téglára), az előregyártott falak a helyszínen állnak össze egy egységes épületté. A folyamat kivételesen nagy precizitást igényel, mivel a teherhordó falaknak pontosan illeszkedniük kell az alapon előre kijelölt helyükre.

Az előzőekben tárgyaltakat szó szerint négy fal között tettük. A tartófalak által határolt nagy teret a továbbiakban különböző funkciójú helyiségekre bontjuk, ugyanis a külső főfalak után egyúttal a belső válaszfalak is a helyükre kerülnek ebben a fázisban. A hagyományos falazóelemes technológiánál ez téglafalakkal vagy gipszkartonnal valósul meg, a FUTURA keramzitbeton házak esetében viszont a válaszfalak is a “levegőből” érkeznek, mert ezeket az előregyártott elemeket is daruval emeljük be.


8. Koszorúval vagy anélkül?

Az épület statikailag legfontosabb elemei a jelentős terhelésnek kitett tartófalak és a födémszerkezet, valamint az ezek stabilitását biztosító betonkoszorú. A betonkoszorút – hasonlóan az alaphoz – zsaluzással alakítják ki, majd a mélyedést betonnal töltik ki. A FUTURA készházaknál ez a lépés elhagyható, mivel az önhordó falazati rendszer nem igényel külön betonkoszorút a tetőzet kialakításához, ugyanis a függőleges falak egymást támasztják meg.

A skandináv területen kifejlesztett, nagy múltra visszatekintő német technológia a födémválasztás tekintetében is nagy szabadságot ad, mivel akár a könnyűbeton rendszer saját födémével (ez esetben utólagos betonozás és vasalás szükséges), monolit vasbeton födémmel, vagy a hagyományos fafödémmel is párosítható.


9. Tető alá hozott projekt

Miután már állnak a falak, felkerül az önhordó tető is a házra. Ennek alapját fa tetőszerkezet adja. Azt, hogy milyen típusú tetőt kap a házunk, nemcsak az ízlésünk dönti el. A végső szót korábban az építési hatóság mondja ki, ami a statikai előírásokon túl figyelembe veszi az épített környezet adottságait, valamint a klimatikus viszonyokat.

A FUTURA technológia lehetőséget ad a hagyományos ács, vagy előregyártott szeglemezes kivitelezésű tetőszerkezet kialakítására is. A munkák “betetőzését” a bádogos és tetőfedő munkák jelentik.


10. Ablakok a világra

A FUTURA készházak falpaneleibe az ajtók-ablakok helyén egy beépített áthidalóval ellátott nyílás található. Ezekbe a milliméter pontossággal gyártott nyílásokba szerelik be szakszerűen a helyszínen a nyílászárókat.

A hagyományos építési eljárásnál a nyílászárók a nedvességtől károsodhatnak, penszésedhetnek, bepárásodhatnak. Az ablakok épségének megóvása nem pusztán esztétikai kérdés. A jól szigetelő, a falnyílásba tökéletesen behelyezett ablak minimális hőt enged távozni a lakásból és segít elkerülni az épületen belüli hőhidak kialakulását is, valamint a ház szükségtelen felmelegedését a nyári hónapokban.

A megfelelően kiválasztott, minőségi nyílászárók nemcsak házunk energiaigényét, hanem a biztonságunkat is szolgálni tudják, ha nem az alap, hanem az emelt színtű biztonsági vasalatokkal (RC1, RC2, RC3) és három rétegű betörésdévelmi üvegezéssel vannak ellátva.


11. Fontos kiegészítők: elektromosság és gépészet

A házterveket érdemes úgy elkészíttetni, hogy már pontosan tudjuk, hol lesznek az elektromos kiállítások és hová kerülnek majd a gépészeti megoldások. A FUTURA házak esetében a csövezések (víz, villany, gáz) és kapcsolódobozok helyét már előkészítjük, így a helyszínen már nem kell falat vésni, elég csak a rákötésekkel foglalkozni.


12. Az otthon melege – hőszigetelés

Ezen a ponton az otthon melegének megteremtése és megőrzése lesz a központi feladat. A FUTURA házak főfalainak vastagsága 15 cm (17,5 cm; 20 cm ill. 24 cm – terheléstől függően), erre kerül 15 vagy 20 cm-es kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelőréteg.

A FUTURA 15 cm-es külső falazatával egy 30 cm-es téglafal hőátbocsátó képességét érjük el, azaz itt már rögtön megtakarítunk legalább 15 cm-nyi falvastagságot, és ezáltal növeljük a nettó hasznos alapterületünket.

A szigetelés fentről lefelé halad, azaz a kezdőpont a tető, majd ezt követi a homlokzat szigetelése. A nyílászárók megfelelő, szakszerű szigetelése különösen fontos, csakis így kerülhetőek el ugyanis a hőhidak.


13. Belső vakolás – de nem itt!

A belső falakat a továbbiakban fel kell készíteni a festésre. Amennyiben hagyományos téglaépületet építünk, a falfelszín egyenletessé tétele vakolással és gletteléssel történik, amelynek száradási ideje után következhet a festés. A FUTURA készházak esetében nincs szükség belső vakolásra, hanem egy finom glettelés után már festhetőek, nem kell megvárni a vakolat száradását.


14. Utolsó lépések

A korszerű házak esetében gyakori igény az intelligens házrendszer (okos otthon), a napelem rendszer, a hőszivattyú, a klíma berendezések, a szellőzés, légfűtés kiépítése. Ennek az építés ezen szakaszában jött el az ideje. Már csak a belső nyílászárók szakszerű beszerelése, a hideg- és melegburkolat lerakása, a vizes helyiségek szanitereinek beszerelése ad feladatot.

Ezt követően mi már saját magunk alakíthatjuk ki új otthonunkban a bútorozást (pl. konyhabútor, szekrények, ágyak, beépített szekrények, pultok, gardrób szekrény, stb.).


15. (Papír)munka a finisben

Minden készen áll az átadásra, már csak a munka végét jelentő papírmunka van hátra. A használatbavételi engedély – mint a neve is mutatja – az építési hatóság által kiállított dokumentum, amely rögzíti a tervekben foglaltak szakszerű megvalósulását, a lakhatósági és a biztonsági előírásoknak való megfelelést. Amennyiben a helyszíni bejáráson látottak megfelelnek, úgy a hatóság kiállítja az épülethasználati engedélyt. Ez pedig azt jelenti, hogy már csak egyetlen etap választ el minket az új otthonunk birtokba vételétől: a költözés.