Napelem: életreszóló befektetés


 

Napelem:
életreszóló befektetés


2022. október 24-ig 100%-os állami támogatással építheti ki otthona napelemrendszerét.

Napelemrendszerek fajtái

1. Sziget üzemű rendszer:

Szigetüzemről akkor beszélünk, ha a villamos energiát napelem modulokkal termeljük és akkumulátorokban tároljuk.

2. Hálózati visszatápláló rendszer:

Olyan felhasználó esetén, ahol van vezetékes áram, nem szükséges a napból érkező energiát akkumulátorban tárolni, mert lehetőség van az áram közüzemi hálózatba történő visszatáplálására. Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha a napelemek által szolgáltatott feszültséget közvetlenül váltakozó feszültséggé alakítjuk át, így látjuk el a fogyasztókat. Amikor viszont nincs fogyasztás, akkor az arra alkalmas inverter (az egyenáramot váltóárammá átalakító elektromos eszköz – működési ideje kb 15-20 év) segítségével a hálózatra táplálunk rá.

3. Hálózattal való szinkronüzem:

A napelemek által termelt villamos-energiát az inverteren keresztül, közvetlenül a konnektorba vezetjük csatlakozó közbeiktatásával. Az áramszolgáltató vállalatok valószínűleg nem fogják elismerni, ugyanis a jelenlegi jogszabályi háttér és az áramszolgáltatók bevett szokása, gyakorlata szerint a napelemek által termelt villamos-energiát az inverteren keresztül közvetlenül (arra a csatlakozási célra kialakított megszakítón át) a mérőórára kell csatlakoztatni.

Cégünk a fent felsorolt valamennyi napelemtípust forgalmazza, kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Hogyan működnek a napelemek? 

A napelemek elektromos energiát állítanak elő a napsugárzás hatására. Az így megtermelt energiát pedig közvetlenül visszatáplálhatjuk az elektromos hálózatba – melyet a szolgáltató visszavásárol – vagy akkumulátorok segítségével eltárolhatjuk későbbi felhasználásra.

A napelemek típusai

Alapvetően három fő típust különböztetünk meg. A napelemek hatásfoka és előállítási költsége nagyon eltérő egymástól.

  • amorf
  • kristályos (mono és poli)
  • vékonyfilm-rétegű

1. Amorf napelem

Ez a legelterjedtebb típus, mert alacsony az előállítási költsége. A hatásfoka 4-6% között van, nagy előnye a többi típussal szemben, hogy a szórt fényt jobban hasznosítja a közvetlen napfénynél. 

2. Monokristályos napelem

Ez a napelem a ma létező legjobb hatásfokkal (15-17%) bíró típus. A közvetlen napfényt rendkívül jól hasznosítja, szórt fényben viszont alacsonyabb a hatásfoka.

3. Polikristályos napelem

Ennek a hatásfoka is megközelíti a monokristályos napelemét, 14-16% között van.

4. Vékonyfilm-rétegű napelem

A köznyelv vékony-napelemnek is nevezi. Hatásfokuk megközelíti (sőt, van, amelyik túl is szárnyalja) a polikristályos napelemnél tapasztalt értéket. Átlagos hatásfoka 8-10%, de akár 15%-ot is lehet. 

A teljes termékpalettáért vagy kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Kérjük, hogy minden adatot pontosan adjon meg, mert az kerül az előzetes ajánlatba és a szerződésbe is! Adatait bizalmasan kezeljük, kizárólag a pályázattal kapcsolatos ügyintézés céljára.

    Az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat elfogadom és hozzájárulok a megadott személyes adatok a Futura Bau Kft., mint adatkezelő általi ajánlatkéréseihez kapcsolódó kezeléséhez.