Lehet-e a telkemre építkezni
a FuturaBau könnyűbeton
technológiával?

Lehet-e a telkemre építkezni a FuturaBau könnyűbeton technológiával?

Minden építési rendszernek meg vannak a saját korlátai, így ezek az általunk alkalmazott könnyűbeton készház technológia esetén is jelentkeznek.

Mivel nagyon sok megkeresést kapunk és számtalanszor felmerülnek ugyanazok a kérdések, ezért hasznosnak találtuk körülírni ezt a témakört is.

Mielőtt nekiállunk az építtetőkkel és kivitelezőkkel történő érdemi egyeztetésnek, azt kell elsődlegesen megvizsgálni, hogy egyáltalán az adott telekre építendő új otthon a FuturaBau könnyűbeton technológiával kivitelezhető-e ott és olyan formában, ahogy azt a megrendelő elképzelte.

Ennek lépéseit az alábbiakban részletezzük, de a lényegi elvek a következők:

 • a FuturaBau könnyűbeton falazatokat speciális nyerges vontatókkal juttatjuk az építési telekhez, mely teherautónak fizikailag is meg kell tudnia közelíteni a telket;
 • a FuturaBau könnyűbeton falazatokat a nyerges vontatóról daru emeli be közvetlenül a ház alapjára, ebből kifolyólag magának a darunak is meg kell tudnia közelíteni a telket és le kell tudnia talpalni a megfelelő helyre.

Ha ezek a feltételek nem adottak az építési telekre vonatkozóan, akkor sajnos nem tudjuk vállalni a kivitelezést. Ezt kérjük figyelembe venni!

A szükséges előfeltételeket az alábbiakban részletesen leírjuk, ezeket teljesítenie kell a teleknek:

 1. Meg kell vizsgálni, hogy az adott településen nincs-e érvényben olyan súlykorlátozás, melyre az illetékes önkormányzat nem adhat ki behajtási engedélyt, még rendkívüli esetben sem.
  Alapvetően az adott önkormányzat olyan helyszínekre adhat ki a behajtáshoz „közútkezelői hozzájárulást”, köznyelvben „behajtási engedélyt”, ahol a KRESZ tábla kiegészítő tábláján a „kivéve engedéllyel” felirat olvasható (ingyen, esetit, kb. 5-7 munkanap, kérelem elektronikusan küldhető cégkapuról: epapir.gov.hu).
 2. Meg kell vizsgálni, hogy az adott településen belül nincs-e olyan akadályozó tényező, amely hatással van a nyerges kamionok közlekedésére. Például: magasságot korlátozó felüljáró, meredek vagy erősen oldalra dőlő utcák, szűk utcák, szűk kanyarok, melyek nem kerülhetőek ki, azaz más útvonalon sem megközelíthető a telek. Nyerges vontató paraméterei: hossz 16,7 m; szélesség 2,55 m; magasság 4,29 m.
 3. Az adott telekhez történő szállítás során figyelembe kell venni az alábbiakat is:
  • Az utcán az ingatlan előtt lévő felsővezetékek magasságát
  • A daru talpalását, a daru alaptestéhez viszonyítva pluszban: 8 m x 11 m
  • A nyerges vontató tartózkodását a közúton vagy az ingatlanon belül úgy, hogy lehetőség szerint ne akadályozza a közúti közlekedést. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor ún. terület foglalási engedélyt kell kérni az adott önkormányzattól, melyben konkrétan meg kell jelölni a teherautó ott tartózkodásának időintervallumát (konkrét dátum, és azon belüli időszakot is).
 4. Ha van olyan akadályozó tényező a településen belül, amely hatással van a nyerges vontató közlekedésére, van alternatív megoldás a falpanelek adott ingatlanhoz történő eljuttatására. Ebben az esetben az adott építési telekhez minél közelebb eső részen keresni kell egy átmeneti deponáló helyszínt (ez lehet akár egy tüzép telep környéke vagy egy zárt parkoló, illetve bármely erre alkalmas hely), ahol a nyerges vontatók átmenetileg parkolhatnak, és ahol zavartalanul meg tud történni az átrakodás egy másik (kisebb helyen fordulni képes) gépjárműre, például egy KCR-es autóra.
  KCR paraméterei: hossz 6,4 m; szélesség 2,45 m; magasság (platómagasság a földtől számítva) 1,3 m.
  Átrakodás esetén továbbá figyelembe kell venni az alábbiakat:
  • KCR autónak plusz napi díja van, amit Megrendelő visel
  • Átmeneti deponáló helyszín költsége, ha van
  • Plusz 1 fő kötöző vizsgával rendelkező személy, aki az átrakodást koordinálja a helyszínen, az esetleges falpanel sérülések elkerülésének érdekében.
  • Átrakodás esetén tehát plusz költséggel számolni kell, melynek minden esetben egyedi díjszabása van az adott projekt kapcsán.

Figyelem! A fenti tömör leírás nem jognyilatkozat, nem jogértelmezés, nem engedély és nem hozzájárulás, így jogkövetkezmény sem kapcsolható hozzá. Ezek szigorúan csupán tájékoztató jellegű információk, mindannyiunk felesleges munkavégzésének elkerülése érdekében.

A mindenkori változtatás jogát kifejezetten fenntartjuk.

Készült: 2022.06.10.